Снимка МО

Успешен тестови полет на първия български изтребител F-16 Block 70 беше извършен на 22 октомври.

Полетът се осъществи в производствената база на Локхийд Мартин в Грийнвил, Южна Каролина, съобщиха от компанията. По време на полета пилотът-изпитател Крис „Саскуач“ Нейшънс успешно проведе множество системни тестове на свръхзвуковите възможности на изтребителя.

Този F-16 Block 70 е първият от общо 16 изтребителя, които ще бъдат доставени на България. Страната подписа първото си писмо за оферта и приемане (LoA) за осем изтребителя F-16 през 2019 г. и второ LoA за още осем през 2022 г.

„F-16 многократно е доказвал своите възможности за сигурност през 21-ви век,“ каза О Джей Санчез, вицепрезидент и генерален мениджър на Integrated Fighter Group в Локхийд Мартин. „С F-16 Block 70 българските ВВС ще бъдат добре оборудвани, за да гарантират сигурността на своите граници и да си сътрудничат със съюзници от САЩ, Европа и НАТО.“

„От самото начало F-16 е проектиран като многофункционален, адаптивен и мащабируем изтребител. Независимо дали става въпрос за охрана на въздушното пространство или за офанзивни мисии при необходимост F-16 засилва партньорствата в НАТО и ще продължи да го прави през следващите години,“ добави Санчез.

България ще бъде втората европейска държава, която ще получи F-16 Block 70. Към момента F-16 се експлоатира от 27 държави като шест от тях са избрали модела F-16 Block 70/72 за своите флотилии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase